Alla inlägg under juni 2011
Serierna är roliga och bra, dom finns på dvd 4.
Det handlar om en familj med 4 barn och pappan som är brevbärare sitter nästan jämnt vid tv;n medans mamman går till jobbet på banken. Han säger till barnen att komma för att titta på tv för att hålla honom sällskap.
Det finns även en film med samma familj.
En frisk och god paj med krispig botten och len citronkräm.
Antal portioner:
1
2
4
6
8
10
12
Färdigt på: 2 tim 25 min
Ingredienser
3.25 dl vetemjöl 2.5 dl florsocker 100 g smör 1 st ägg Citronkräm: 2 st ägg 1.29 dl socker 2 st citroner, skalet 1 dl citronsaft 150 g rumstempererat smör
Gör så här
1. Häll ut vetemjölet på bakbordet. Gör en grop i mjölet och lägg i smör, florsocker. Nyp ihop till en smulig massa och tillsätt ägget. Arbeta bara precis in det i degen och låt sen vila i kyl i cirka 30 minuter.
2. Kavla ut degen, cirka 3 millimeter tjock och tryck ut den i en smörad pajform. Skär bort överbliven deg. Picka degen i formen med en gaffel och frys den i ungefär en timme.
3. Värm ugnen till 230 grader, sätt in pajformen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 6 minuter.
4. Blanda ägg, socker, citronsaft och citronskal i en kastrull. Sjud upp till cirka 85 grader. Använd en hushållstermometer.
5. Sila sedan över krämen till en annan bunke. Plasta den och låt stå tills den når rumstemperatur.
6. Blanda i det rumstempererade smöret och fyll sen det avsvalnade pajskalet. Ställ pajen kallt och låt den stelna.
Antal portioner:
1
2
4
6
8
10
12
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
600 g lammfärs 2 st gula lökar, finhackade 2 msk tomatpuré 1 burk krossade tomater 2 msk HP-sås 1 dl persilja, hackad salt peppar från kvarn smör olja Potatismos: 10 st potatisar, skalade 3 msk smör 2 dl varm mjölk eller gräddmjölk salt vitpeppar från kvarn 2 dl riven ost sallad till servering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och lägg den i en gryta med lättsaltat vatten. Koka upp och låt koka i 20 minuter.
2. Värm upp en stor stekpanna med smör och olja. Lägg i färsen när smöret tagit färg. Fördela färsen med en träslev och låt den brynas en stund. Salta och peppra.
3. Skala och finhacka löken. Tillsätt den och tomatpurén i färsen, rör om och fortsätt stekningen några minuter.
4. Häll i krossade tomater och persilja och låt det hela småkoka i cirka 10 minuter.
5. Smaka av med HP-sås och eventuellt mer salt och peppar.
6. Slå av vattnet från potatisen och mosa den.
7. Tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Rör moset fluffigt med en gaffel.
8. Smörj en rymlig ugnssäker form och slå färsen i formen. Täck med ett lager potatismos och strö riven ost över.
9. Sätt ugnen på 250 grader och gratinera anrättningen tills den fått fin färg, cirka 15 minuter.
10. Servera tillsammans med en god sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 |
16 | 17 |
18 | 19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 |
||||||
|
Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen ⊙ för den.