Alla inlägg under september 2011

Av xenia alpkut - 6 september 2011 12:24

den  tycker jag om  och den är mycket fin för mig.            

ANNONS
ANNONS
Av xenia alpkut - 5 september 2011 18:13

En enkel förrätt som andas kvalitét och nytänkande. Serveras med brässerad gurka.
 
Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min
Ingredienser

Pilgrimsmusslor
8 st pilgrimsmusslor
0.5 st gurka
1 liten knippa dill
1 nypa salt
1 nypa peppar
25 g forellrom
25 g löjrom

Sås
1 dl vin, torrt vitt
0.5 dl grädde
50 g smör, rumstempererat 
0.5 dl gräslök, hackad 


 

Gör så här

1. Skala och strimla gurka.

2. Grovhacka dill.

3. Lägg gurkan i en kastrull och lår den bli genomvarm.

4. Smaka av med salt och peppar.

5. Vänd ned dillen.

6. Häll vinet i en kastrull och koka ihop tills det är cirka hälften kvar.

7. Tillsätt grädden och koka ihop tills det är hälften kvar.

8. Vispa i smör.

9. Rör i gräslök.

10. Skär musslorna i tunna skivor och dela dem på fyra tallrikar med gurka i mitten och rom med sås runt om.


 
 


Av xenia alpkut - 5 september 2011 17:07

Gör så här

1. Bryn lök och vitlök i smör och olja, fräs ur kastrullen med vitt vin.

2. Ha i lite mjöl och häll i lite vatten och grönskaksfond, gärna lite hummerfond också.

3. Salta och peppra och häll i resten av grönsakerna - fänkål, palsternacka morot eller vad man tycker passar.

4. Man kan fräsa alla grönsaker innan om man vill.

5. Skär ner tomaterna och häll på mer vätska (vin eller vatten beroende på smaken.)

6. Ha i en påse saffran och lägg i stora bitar av den råa färska fisken.

7. Låt sjuda några minuter.

8. Gör i ordning blåmusslorna och lägg i dem också.

9. Bryn pilgrimsmusslorna på ena sidan och bryn även tigerräkorna.

10. Lägg soppa i skålar och lägg på pilgrimsmusslor och tigerräkor (man kan alltid slänga i lite färska skalade räkor också om man vill.)

Antal portioner: 4
Färdigt på: 40 min
Ingredienser

1 st lök, gul
Några klyftor vitlök, efter smak 
Smör
Olja
Några skvättar vitt vin
1 msk mjöl
0.5 dl grönsaksfond
0.5 dl hummerfond
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Fänkål, efter smak
Palsternacka, efter smak
2 st morötter 
2 st tomater
En påse saffran
Stora bitar rå färsk fisk (torsk el lax exempelvis) ca 500g
Blåmusslor, 4-5 per person
Pilgrimsmusslor, 2 per person
Tigerräkor, 2-3 per person
2 hg räkor, färska skalade



Av xenia alpkut - 4 september 2011 14:50

 
Leilas variant på Charlotte Russe med jordgubbar och crème fraiche-grädde.
 

Gör så här

1. Rulltårta
Sätt ugnen på 250 grader.

2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.

3. Tillsätt mjölk och rivet citronskal.

4. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.

5. Bred ut smeten jämnt och tunt på en plåt med bakplåtspapper.

6. Strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.

7. Strö strösocker över tårtbottnen och lägg ett bakplåtspapper över den, sedan en annan plåt över som hjälp att stjälpa tårtbottnen upp och ned.

8. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbottnen när den fortfarande är varm (om det är svårt att få pappret att lossna kan man lägga en fuktig kökshandduk över det i någon minut och det lossnar direkt).

9. Fyllning
Skiva jordgubbarna och mosa ihop dem med strösocker, sila bort eventuell överflödig vätska.

10. Blanda ner rivet limeskal, bred ut fyllningen i ett jämnt lager på tårtbotten.

11. Rulla ena långsidan mot den andra till en tight rulle, var noga med att vika in första kanten ordentligt.

12. Skär tårtan i cirka 2 cm tjocka skivor.

13. Crème fraiche-grädde
Vispa grädden fluffig och tillsätt crème fraiche.

14. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången.

15. Rör ut vaniljfröna med strösockret och blanda det i grädden.

16. Riv ner citronskalet och vispa blandningen fluffig.

17. "Fodra" en serveringsskål med rulltårtsbitarna och varva med crème fraiche-grädde och färska bär.


 
Ingredienser

Rulltårta
3 st ägg, ekologiska
1.5 dl ströcocker
2 msk mjölk
Skal av 1 citron
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 näve mandelspån
Strösocker till rullning
Fyllning
1 l färska jordgubbar
1 dl strösocker
Skal av 1 lime
Crème fraiche-grädde
4 dl vispgrädde
4 dl crème fraiche
1 st färsk vaniljstång
2 msk strösocker
Skal av 1 citron
1 l färska bär (till att varva i Charlotte Russen)

 
 

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8
9
10 11
12 13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se